הטורקית

האונייה הטורקית הטבועה, מול חופי נהריה

תיאור כללי:

זוהי צלילה למי שמחפש "ליהנות מכל העולמות": שילוב מעניין בין שונית ים תיכונית רדודה לבין שברי ספינה טבועה, הפזורים על פני שטח נרחב. כבספינות קיטור אחרות, החלק העמיד ביותר בטורקית (והיחיד שנותר בשלמותו) אלה הם דודי הקיטור, אשר נבנו במקור בכדי לעמוד בלחצו האדיר של הקיטור. בנוסף אפשר להבחין בגוף גלילי באורך של כעשרה מטרים – שכנראה היה בעברו התורן. במהלך הצלילה מציצים לכוכים ולסדקים, לשברי הסיפון ומתחת ליתר החלקים, בכדי לאתר בעלי חיים. עם רדת החשכה, שוכני הלילה המסתתרים בינות לשברים יוצאים לטייל, ומזכים את הצוללים שמגיעים לכאן לצלילת לילה בחוויה מרתקת ונדירה, ובמפגשים קרובים עם מגוון בעלי חיים. יתרונותיו הנוספים של האתר – העומק הרדוד והקרבה למרינה בנהריה – תרמו לבניית המוניטין שלו כמושלם לצלילות לילה.

היסטוריה:

כיצד מגיעה אנייה בסדר גודל כזה לקרקעית? ובכן, כאן אין סיפור הרואי שמסעיר את הדמיון, אך גורלה מזכיר לנו כמה עוצמתי הוא הטבע: בהגיעה אל מול חופי נהריה ניסתה האונייה הטורקית לעגון – פעולה טריוויאלית לכאורה. לרוע המזל, ניסיון העגינה הסתבך והאונייה נסחפה לכיוון השוניות ללא שליטה ונתקעה ללא יכולת לזוז. כך היא שהתה זמן רב, עד שבאמצע שנות ה-80 הוחלט לפוצץ אותה – שלא תהווה מכשול ניווט. הפיצוץ הוא מה שהביא לריבוי השרידים הפזורים על פני שטח רב באזור.

מיקום והגעה:

האונייה טובעה במרחק של כקילומטר מהטיילת בנהריה, ומועדוני צלילה באזור מציעים צלילות אליה, מסירה.

ציוד נדרש:

חשוב להניף דגל צוללים מהסירה העוגנת, כדי לסמן לכלי שיט חולפים שיש צוללים במים. מצוף צוללים (המכונה "נקניק") תמיד חשוב ומומלץ לכל צולל או – לכל הפחות – עבור כל זוג צוללים. מומלץ ללבוש כפפות, וגם חליפת צלילה עם שרוולים ארוכים, במיוחד ברגליים, להגנה מחלקי מתכת חדים או צמדת ים (כגון בלוטי ים וצדפות). בעת ביצוע צלילת לילה באתר, חובה שיהיה פנס לכל צולל, ומומלץ גם פנס ספייר ו/או סימון של חבל העוגן במקלור או פנס נצנץ.

תנאי צלילה באתר:

זוהי צלילה רדודה וקלה. עומק הקרקעית הוא תשעה מטרים ומעל שברי האונייה – אף רדוד יותר. לעתים מורגש זרם עדין. הניווט באתר קל, אין מסלול מוגדר או מועדף אלא "הסתובבות" חופשית סביב שברי האונייה, כאשר זוג הדודים משמשים כנקודת ציון מובהקת.

חי וצומח:

שברי הספינה היוו מצע טוב ובית אטרקטיבי למינים שונים. בצלילות הלילה יש סיכוי מצוין  למפגש עם הלובסטר הגדול ביותר בים התיכון לחופי ישראל – כפן גושמני. "ענק" נוסף שנפוץ לפגוש באתר זה הוא ארנב הים – אחד החלזונות הגדולים ביותר לחופינו. סרטני נזיר רבים וחשופיות שונות – במיוחד מהמין עלעלית מקושטת – מטיילים באתר בחופשיות. ומעניין גם לראות את מגוון הדגים שמנצלים את מורכבות האתר לשנת הלילה שלהם, במיוחד סיכנים, ומינים נוספים.

הערות מיוחדות:

יש להיזהר מחלקי מתכת חדים, להימנע מלהידחק בפתחים ומעברים הצרים מדי לחדירה, ולהיזהר גם מבעלי חיים ישיבים חדים, כגון שברי צדפות או בלוטי ים. 

רוצים לעזור לנו להציל את הים?