צלילות נקיון

מצבור פסולת שהתגלה בשמורת טבע ים הבונים

 

מדוע אנו צריכים לבצע צלילות ניקיון?
פסולת מוצקה היא מפגע חמור המאיים על הסביבה הימית. הפסולת שמגיעה אל הים אינה מתפזרת באופן אחיד. זרמי הים, מבנה הקרקעית ומבנים ימיים מעשה ידי אדם גורמים לתופעה של מצבורי פסולת, אתרים בהם נאגרת פסולת רבה לאורך זמן. מצבור הפסולת המפורסם ביותר בעולם הינו "מצבור הפסולת הגדול באוקיינוס השקט". ההערכות לגבי גודל המצבור נעות בין 700 אלף קמ"ר (כגודלה של טקסס) ועד כ-10 מיליון קמ"ר (כגודלה של ארצות הברית).
האם יש בישראל "מצבורי פסולת ימית"?

במסגרת פעילות "משמר הים" ומיפוי הפסולת בקרקעית הים התיכון אנו מאתרים מצבורי פסולת ימית לאורך חופי ישראל. גילוי מאגר פסולת הוא למעשה הזדמנות לנקות את הים מכמות גדולה של פסולת. 

בקיץ 2018, התגלה מצבור פסולת גדול מול חוף מכמורת. לאחר שתי צלילות ניקיון באתר, הוחלט כי ניקוי מצבור הפסולת דורש התארגנות בכוחות גדולים יותר וכך נולדה צלילת הניקיון הגדולה בישראל, עליה תוכלו לקרוא בהמשך העמוד.

צלילת ניקיון בחוף גבעת עליה

 כיצד מנקים מתחת למים?

על מנת לבצע את משימת ניקוי הים מצטיידים הצוללים בשקיות רשת המאפשרות לאסוף פסולת מבלי לאסוף את מי הים. לעיתים, כמו במקרה של צלילות להסרת פסולת דייג, נדרשות גם כפפות על מנת להימנע מפציעות. 

פעילות של צלילת ניקיון דורשת מהצולל לנהוג ביתר בטיחות ובשיקול דעת. אם אנחנו רוצים לשמור על הים אנחנו צריכים לדעת לשמור על עצמנו!

מה עושים עם המידע שנאסף על הפסולת הימית?

בסוף כל צלילה אנחנו שוקלים את הפסולת שנאספה ומתעדים את הרכבה לפי סוגי החומרים (פלסטיק, מתכת, עץ, בד וכדומה) והשימושים השונים (אריזות מזון, בקבוקי משקה, ביגוד, צעצועים ועוד). כשניתן לזהות בעזרת כיתוב על האריזה, אנו מתעדים גם את מדינת המוצא של פריט הפסולת. הפסולת הימית היא בעיה חוצת גבולות- מרגע שהפסולת מגיעה לים היא נתונה לזרמי המים השונים ומגיעה גם למדינות מרוחקות. פריטי פסולת שמגיעים ממדינות אחרות יכולים ללמד אותנו גם על משטר הזרמים בים.

המידע שאנו אוספים על הפסולת הימית מאפשר לגבש כלים ופעולות ממוקדות להפחתת ומניעת מפגע הפסולת הימית.

רוצים לדעת מה גילינו על הפסולת הימית בישראל?

כנסו לעמוד מיפוי פסולת ימית.

שקילת פסולת לאחר צלילת ניקיון בשמורת הטבע ראש הנקרה

מיון פסולת לאחר צלילת ניקיון בחוף אכזיב

צלילת ניקיון בחוף פלמחים, יום האוקיינוסים 2017

צלילת נקיון בחוף דור, יום האוקיינוסים 2019

איפה ומתי מתקיימות צלילות הניקיון של משמר הים?

לאורך כל השנה אנו מארגנים צלילות ניקיון באתרים מגוונים ברחבי הארץ, עם התמקדות באתרים צוברי פסולת. בצלילות הניקיון משתתפים צוללים רבים, גם כאלו שאינם פעילים באופן קבוע במשמר הים. בנוסף, מדי שנה אנו מקיימים שני ארועי ניקיון תת-ימי גדולים בימי ים בינלאומיים: יום ניקיון החופים בסוף ספטמבר ויום האוקיינוסים ב- 8 ליוני. 

בדקו את יומן הארועים שלנו לראות אם יש צלילת ניקיון בקרוב.

רוצים להשתתף בצלילת ניקיון עם משמר הים? השאירו לנו את הפרטים שלכם בסוף העמוד ואנו נעדכן אתכם לקראת האירוע הבא! 

 

מה עושים עם הפסולת שנאספה?

ארועי צלילות הניקיון מאפשרים גם לאנשים שלא צוללים להיחשף לבעיית הפסולת הימית. בסיומה של כל צלילת ניקיון אנו פורסים את הפסולת הממויינת ומבצעים פעילות הסברה בחוף.  פעמים רבות, מסתכלים מבקרי החוף על הפסולת הרבה שהוצאנו מהים בתדהמה. אנו מסבירים למתרחצים כיצד פסולת שנשארת בחוף מגיעה בקלות אל הים, על הנזקים שהיא מסבה ליצורים הימיים ועל הנזקים האפשריים לנו בני האדם. אנו מעודדים את מבקרי החוף להפחית שימוש בכלים חד פעמיים ולהשאיר את החוף, הים והטבע נקיים, למעננו ולמען חברינו שוכני המצולות.

קראו עוד על הפעילות שלנו כשגרירי ים!

 

צלילת הניקיון הגדולה בישראל

ביום ניקיון החופים הבינלאומי 2019, ארגנו חברי משמר הים ועובדי התאחדות הצלילה את צלילת הניקיון הגדולה ביותר שהתקיימה בישראל. ביום זה צללו בריף מכמורת כ- 100 צוללים!

המטרה: במטרה לנקות את מצבור הפסולת שהתגלה באתר זה בשנת 2018 ולהעלות את מודעות הציבור לבעיה הגוברת של פסולת ימית. 

איך אפשר לקיים צלילת ניקיון 
של מאה אנשים במקביל?
התשובה: בעבודת צוות וארגון מופתי! במשך מספר שבועות לפני הארוע עמלו מתנדבי משמר הים על פרסום הארוע, רישום הצוללים והציוד נדרש. במקביל דאגה התאחדות הצלילה לעשרות רבות של מיכלי צלילה, צל, מים, אנשי בטיחות ורפואה ואפילו הכנת שי- בקבוק מים רב-פעמי אישי לכל צולל!
בוקר הארוע היה מרגש מאוד. עשרות רבות של צוללים זרמו לחוף של כושי במכמורת, אך כל תהליך הקליטה וההתארגנות התנהלו ברוגע.  לשמחתנו הרבה, הים האיר לנו פנים וכולם התרגשו לקראת המשימה החשובה- ניקוי מצבור הפסולת הגדול.
לאחר קבלת ציוד, תדרוך בטיחות ורישום מסודר בכניסה למים, ירדו זוגות זוגות של צוללים למצבור הפסולת שסומן באותו הבוקר במצופים בולטים. הצוללים אספו אל שקי הרשת בקבוקים, שקיות, עטיפות מזון, פרטי לבוש ועוד. לצערנו חלק גדול מהפסולת במאגר כבר התפרק לחתיכות קטנות והאיסוף הצריך סבלנות רבה.
כאשר צמד צוללים סיים למלא שק, הוא העלה אותו לפני השטח, שם חיכו להם חותרי קייאק וסאפ שלקחו את השקים אל החוף. הפסולת במצבור רבה מאוד והצלילה היתה רדודה ולכן כל זוג צוללים הספיק למלא מספר שקים במהלך הארוע. 
כל שק פסולת שהגיע לחוף נשקל ותועד. בסוף הארוע, סכמנו את כל משקלי השקים והגענו לכמות של כ-500 ק"ג! חצי טון פסולת שהוצאנו יחד מהים!
במקביל לאירוע במכמורת, התקיימו באותו יום צלילות ניקיון במספר אתרים לחופי הים התיכון וגם באילת. בסך הכל, צללו בישראל באותו בוקר כ- 565 צוללים, כמות המתקרבת לכמות הצוללים אשר השתתפו ב צלילת הניקיון בפלורידה וקבעו את שיא הגינס ביוני באותה השנה, 636 צוללים ביום אחד.
האירוע הראשון מסוגו בישראל, התרחש בחסות "ההתאחדות הישראלית לצלילה" ובשיתוף פעולה עם מספר מועדוני צלילה: מועדון צלילה קיסריה העתיקה, Out of the blue, רוח צפונית נחשולים, ומועדון הצלילה של פיטוסי.

צפו בתמונות נוספות מצלילת הניקיון הגדולה:

רוצים להשתתף בצלילת ניקיון עם משמר הים?